09 Oct 2020
Cunoşti limbajul în care copilul tău îşi oferă afecţiunea?

BY: cristina

Dezvoltare personala

Comments: No Comments

Fiecare copil, la fel ca fiecare adult, îşi exprimă şi receptează iubirea într-un limbaj propriu.

Copiii nu ştiu de la sine cât de iubiţi sunt de părinţi. De aceea este foarte important ca părinţii să descopere şi să înveţe principalul limbaj de iubire al copiilor lor.

Vorbindu-i copilului tău în propriul său limbaj de iubire, îi poţi umple rezervorul emoţional. Când copilul se simte iubit, este mai uşor de disciplinat şi de format.

Fiecare copil are un rezervor pentru iubire de unde se poate alimenta în zilele dificile ale copilăriei şi adolescenţei. Pentru ca propriul copil să îşi atingă întregul potenţial, acest rezervor trebuie umplut. Cu ce îl umplem? Cu iubire, evident. Cu acea iubire necondiţionată care acceptă şi confirmă existenţa copilului aşa cum este el şi nu datorită a ceea ce face el.

Există cinci limbaje ale iubirii: mângâieri fizice, timp acordat, daruri, servicii şi cuvinte de încurajare. Copilul tău poate recepta iubirea prin intermediul tuturor acestor limbaje. Totuşi, majoritatatea copiilor au un limbaj principal al iubirii, unul care li se potriveşte mai bine decât celelalte. Dacă doreşti să satisfaci în mod eficient nevoia de iubire a propriului copil, este foarte important să descoperi care este limbajul său principal de iubire.

1. Mângâierile fizice: copiii care sunt ţinuţi în braţe, îmbrăţişaţi, sărutaţi, se dezvoltă mai repede din puncte de vedere emoţional decât cei care sunt lăsaţi multă vreme fără un contact fizic. Pentru copiii care înţeleg acest limbaj al iubirii, mângâierea fizică va însemna o comunicare mai profundă a iubirii decât prin cuvintele „te iubesc” sau prin reparare bicicletei, printr-un dar sau prin faptul că petreceţi mult timp cu el. Evident că ei primesc iubirea prin toate formele de limbaj, dar cel mai clar şi mai puternic rămâne cel al mângâierii fizice. Fără îmbrăţisări, sărutări, bătăi pe umăr şi alte forme de exprimare fizică a iubirii, rezervorul lor de iubire va rămâne veşnic insuficient umplut.

2. Cuvintele de încurajare: cuvintele sunt foarte puternice în privinţa comunicării iubirii. Cele afectuoase şi tandre, de laudă, de încurajare, toate spun „ţin la tine”. Aceste cuvinte sunt ca un balsam pentru suflet. Ele hrănesc copilul, dându-i sentimentul valorii de sine şi al siguranţei. Copilul trage foloase de pe urma acestor cuvinte o viaţă întreagă. Dacă crezi că acesta este principalul limbaj de iubire al copilului tău dar îţi vine greu să îl încurajezi, îţi sugerez să îţi faci un carneţel în care să notezi formulările auzite de la alţi părinţi sau găsite în articole. Exersează apoi rostirea lor în faţa oglinzii. Cu cât le repeţi mai des, cu atât ţi le însuşeşti mai repede.

3. Timpul acordat: este darul pe care părintele îl oferă prin prezenţa sa copilului transmiţând mesajul „Eşti important, îmi place să fiu cu tine”. Acest lucru îl face pe copil să simtă că este persoana cea mai importantă din lume pentru părintele lui. El se simte cu adevărat iubit, pentru că îl are pe părintele său întreg doar pentru sine. Atunci când îţi petreci timpul cu copilul tău creezi amintiri care vor dura o viaţă întreagă. El va păstra amintiri sănătoase, care îi vor ridica moralul şi astfel rezervoarele lor de iubire vor fi mereu pline.

4. Darurile: oferirea şi primirea de daruri pot exprima cu putere iubirea fie pe moment, fie chiar şi ani de zile mai târziu. Pentru ca părinţii să poată folosi acest limbaj este nevoie şi de folosirea celorlalte limbaje de iubire. Părinţii vor folosi o combinaţie de mângâieri fizice, cuvinte de încurajare, timp acordat şi servicii pentru a păstra rezervorul de iubire plin. Pentru un asemenea copil, darurile sunt mai mult decât simple obiecte. Ele sunt o expresie tangibilă a iubirii care grăieşte profund. De aceea este foarte traumatizant dacă acestea se strică sau se rătăcesc.

5. Serviciile: ca părinte ce trebuie să servească interesele copilului trebuie să fim foarte atenţi cu sănătatea noastră fizică şi emoţională. Avem nevoie de somn echilibrat, hrană sănătoasă, relaţie de sprijin reciproc în căsnicie.

Părinte fiind, îţi serveşti copilul, dar principala motivaţie nu este neapărat aceea de a-i mulţumi. Scopul de bază este să faci ce e mai bine pentru el.

Atenţie să nu transformi serviciile într-o modalitate de a manevra copilul. Dacă noi cedăm mereu dorinţelor copiilor, oferindu-le tot mai multe daruri şi servicii vor rămâne mereu copilăroşi şi egocentrici, devenind egoişti. Totuşi, serviciile pot deveni un model pentru felul în care copilul tău va face servicii şi îşi va asuma răspunderi. Atunci când îţi arăţi iubirea faţă de copil prin servicii pe care el nu le poate face singur, furnizezi defapt un model. Aşa învaţă să îi ajute şi pe ceilalţi.

Prin intermediul unuia din cele cinci limbaje de iubire specific copilului tău, îi vei putea transmite în mod eficient şi necondiţionat sentimente de respect, afecţiune şi implicare totală, care vor avea o mare rezonanţă în sufletul său.

Sursă:

Chapman, G.& Campbell, R.(2011). Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor. Bucureşti: Curtea Veche

Leave a Reply